25 år som föreläsare!

Tack för alla möten under 2025.

Jag har aldrig vunnit några priser som årets talare. Trots det är jag är så stolt över att arbetat som föreläsare i 25 år och fortfarande vara efterfrågad.

Det svindlar nästan för ögonen när jag tittar på kundlistan med över 700 kunder och mängder av omdömen där jag fått vara med och skapat skillnad på riktigt.

När någon frågar mig när ska du pensionera dig?

svarar jag: -Så länge någon vill ha mig på scenen. #förungattmataduvor

Jag har två föreläsningar som många gillat under hösten:

1.Att utveckla den kollektiva intelligensen genom nyfikenhet, mindre dömande och Growth mindset

Kollektiv intelligens handlar om att kombinera våra unika perspektiv och erfarenheter för att lösa problem och skapa innovativa lösningar.  Men kollektiv intelligens har också sina utmaningar, som risken för felbeslut och bias när gruppens samlade perspektiv blir för ensidigt. 

Anders ger några konkreta och lätthanterliga råd om hur ni kan hantera dessa risker.

En ökad medvetenhet om bias, aktivt ifrågasättande av antaganden, och inkludering av olika perspektiv är nyckeln till att utnyttja kollektiv intelligens på ett ansvarsfullt sätt. 
Anders beskriver hur ni kan utveckla ett ”gemensamt Growth mindset” för att utveckla den kollektiva intelligensen. Att kulturen präglas av att uppmuntra gruppens medlemmar att lära av tidigare misstag och att bli bättre på att fatta smartare och mer välgrundade beslut. Att reflektera över hur ni reflekterar helt enkelt.

2. Värderingar sätter ramar – vilka har ni på din arbetsplats?

Värderingar finns alltid oavsett om de är uttalade eller outtalade, medvetna eller omedvetna. På arbetsplatser som har trovärdiga värderingar visar, guidar och coachar man alla medarbetare och ledare i vilka värderingar som gäller just här. Några exempel på värderingar: ”Så här gör vi hos oss”. ”Det här är viktigt för oss” eller ”Så där gör vi inte här”.

För att förtydliga vad som gäller på just din arbetsplats kan det vara bra att utforska vilka ramar ni har som leder till det ni vill, och vilka ramar ni behöver begränsa eller rent av städa bort. Vad händer när någon gör något utanför det vi kollektivt bestämt, vågar ni säga till på ett tydligt sätt?

Anders beskriver och delar med sig av hur ni direkt och lätthanterligt kan använda ramkompetens i alla era möten, beslut och processer.

Att om inte ni tar makten över era ramar så gör någon annan det.